Menopause

FAQ1:

LILY WONG Says:
August 22nd, 2007 at 3:23 pm

Doctor says I’m menopausal. Age 42 years. Is there any medication based on Chinese herbs to maybe slow down the process? Thanking you in advance for your kind advise.
Appreciate if you could keep this confidential do not published it. Thank you.

Chinese physician answer:

Good morning Lily,

Normally, menopause comes at the age of 45- 55, in your case it seem a bit earlier. However, TCM can help to slow down or delay the process by herbal prescription. You can take ‘Hai-O Ming Zhu Bai Feng Wan’ to help you, you can also search for the help from TCM experts from China. Please visit Tongrentang Medical Hall or Sanjiu TCM center for further consultation.

more info:Ming Zhu Bai Feng Wan 明珠白凤丸

FAQ2:

rosnah Says:
March 4th, 2008 at 12:51 pm

hai, doc,

Ibu mertua saya telah mengalami menopaus dan beliau sering mengalami masalah sakit badan daripada paras pinggan hingga ke kaki. Saya telah menghadiahkan ibu satu (1) set pakaian dalam premium beautiful dimana saya berharap mungkin pakaian ini boleh membantu melegakan kesakitan yang dialami olehnya. Soalan saya apakah Maharani sesuai digunakan oleh wanita yang telah menghadapai menopaus ini atau adakah pil herba lain yang sesuai untuk beliau.. terima kasih.

Chinese physician answer:

Rosnah,
Terima kasih kerana memilih produk Hai-O Marketing.

Ya. Herba Maharani memang sesuai untuk ibu anda yang dalam peringkat menopaus. Tambahan pula, ia juga melegakan kesakitan pinggang dan belakang.

Herba Maharani menguatkan hati, ginjal, menambahkan darah dan tenaga batin serta meningkatkan sistem imunisasi badan. Selain itu, produk ini turut membantu mencegah osteoporosis yang dihadapi oleh mereka yang telah henti haid.

Pengambilan yang berterusan menjadikan seseorang itu lebih bersemangat, bertenaga dan aktif. Ia sesuai dimakan oleh mereka yang telah berumur 50, 60, 70 malahan 80 tahun.

FAQ3:

helen Says:
July 15th, 2009 at 4:40 pm

I am 36 yrs old and i am in premonopose syptoms,and i would like to have baby is it possible?

Chinese physician answer:

Good morning.

First of all, you need to know whether you still have ovulation period in order to be pregnant. If you are not pregnant during

the ovulation period, you will menstrual after 2 weeks time. In other words, you can not be pregnant if you do not ovulate.

FAQ 4:

shamie Says:
September 1st, 2010 at 6:50 am

Hai Dr

Saya seorang wanita yang berusia 42 tahun..Baru baru ni seorang kenalan telah mencadang kan saya untuk mencuba herba maharani keluaran hai o marketing..Sebelum saya mencuba saya ingin tahu keberkesanan herba ni dan kesan kesan sampingan yang ada sepanjang pengambilan herba ni..

Untuk pengetahuan doctor, saya tidak pernah mengambil apa apa suplement atau pun jamu sebelum ni..Kitaran haid saya masih seperti biasa cuma ia mengambil masa dalam 3 hari saja..Apa kan ini telah menanda kan saya hampir mengalami putus haid?..

Apa kah herba dapat membantu?..ada kah saya telah menuju kearah process monopouse?..Apa kah herba ini dapat membantu dengan melambat kan kering nya haid dengan cepat..Selain itu apa kah kelebihan herba ni?

Untuk pengetahuan doctor saya belum berkahwin dan akan berkahwin tak lama lagi..Dan bakal suami saya 6 tahun lebih muda dari saya…saya tak nak nanti hubungan seksual kami akan tergangu gara gara saya telah monopouse..

Diharap soalan saya ini akan mendapat penjelasan yang terperinci dari doctor..

Terima Kasih

Balasan kami:

Mengenai keraguan bermulanya menopause, kami menasihatkan anda supaya berjumpa dengan doktor agar mengenalpasti masalah haid yang dihadapi oleh anda.

Herba Maharani mengandungi ayam hitam (Gallus Gallus Domesticus), Cornu Cervus Nippon dan herba-herba tradisional China seperti ginseng, Concha Ostrea Gigas, Radix Angelica Sinensis dan sebagainya. Bahan utama produk iaitu Gallus Gallus Domesticus dan Cornu Cervus Nippon memperkuatkan hati, ginjal, menambahkan darah dan tenaga batin.

Herba Maharani membantu menyelesaikan masalah kronik wanita dan gadis remaja (senggugut, keputihan, peredaran haid, usaha mengelakkan kemandulan dan lain-lain). Ia juga membantu menghilangkan keletihan dengan meningkatkan kadar metabolisme. Sesetengah individu mendapati produk ini membantu dari segi kehamilan

Cara pengambilan Herba Maharani :
Anda boleh mengambil Herba Maharani pada hari ke-6 period, 1 atau 2 biji bola kuning (1 biji bola kuning mengandungi 50 pil hitam) sehari & berterusan sehingga period yang seterusnya pada bulan depan.

Peringatan:
Kebiasaannya, pengguna akan mengalami masalah kepanasan badan (akibat sifat kombinasi herba dalam pil Maharani). Oleh itu, anda perlu mengambil perhatian terhadap hal ini. Jika rasa ‘panas badan’ (’heaty’) atau kerongkong terasa kering selepas mula makan, anda boleh:
1. Mengurangkan pengambilan menjadi satu/ separuh biji bola kuning (=25 pil hitam yang kecil)
2. Minum air garam waktu anda makan Herba Maharani
3. Elakkan makanan bersifat sejuk seperti minuman berais, buah tembikai dan salad sewaktu mengambil Maharani
4. Elakkan makanan bersifat pedas semasa mengambil Maharani untuk mengelakkan kepanasan badan

Biasanya, anda boleh merasai keberkesanan produk selepas 2/3 bulan mengambilnya.

Setelah berjumpa dengan doktor dan jika pasti yang anda sesuai untuk mengambil produk ini, barulah anda mula makannya.

Harap maklumat di atas membantu anda.

Sekian, terima kasih.

FAQ 5:

achi Says:
September 2nd, 2011 at 10:11 am

Dear sir,
my name achi 31 years old ,I have problem with menstruation…my menstruation not came regularly..so may be only 3 time in years thats really bad,I’ve been try came to doctor but only wasting money due,they will came if i take the medicine if i stopped the medicine will stop again,.My problem is my stomach pregnant women,that really hurt me..every people thinking I’m pregnant,can you tell me what medicine i should take to make my stomach not like pregnant women ?

Chinese physician answer:
The better way is exercise every day such as jogging, and do sit-up as well. Please according to your ability, don’t over exercise. As long as you keep it everyday, you will see the result.

FAQ 6:
erien Says:
September 22nd, 2011 at 1:09 pm

hye ,
saya dah kawin hampir dua tahun dan belom mempunyai anak. saya dah cek pakar dan doctor kata saya mempunyai masalah hormon lelaki yang berlebihan. saya tidak mempunyai masalah period. taip2 tiap bulan saya period. boley cadangagkan apa2 product yang membolehkan saya hamil?

Balasan kami:
Ketidakseimbangan hormon kadangkala turut disebabkan oleh proses detoksifikasi dalam badan gagal dijalankan dengan sempurna. Keaktifan probiotik seperti bifidobacteria turut membantu dalam menyeimbangi hormon badan wanita. Dengan itu, anda dicadangkan supaya mengambil “Lacto-lite” yang baik dalam membekalkan nutrient khas untuk pertumbuhan probiotik seperti bifidobacteria.

Cadangan pengambilan dan caranya: 2 bungkus sehari, pagi dan malam, bancuh Lacto-lite dengan 200ml air suam, jus buah-buahan atau minuman lain.

Untuk melancarkan peredaran darah, menyelaraskan kitaran haid yang tidak teratur, meningkatkan sistem imunisasi serta menguatkan kaki dan tangan, menyerlahkan wajah berseri dan awet muda, anda digalakkan mengambil pil maharani atau dikenali sebagai “Beijing Tong Ren Tang Te Zhi Bai Feng Wan”.

Cadangan pengambilan: separuh biji bola setiap kali, dua kali sehari, ambilnya berturutan selama 10-20 hari.

Sebarang pertanyaan anda amatlah dialu-alukan. Sekian, terima kasih.

FAQ 7
Gal25 Says:

July 23rd, 2012 at 10:36 pm

Hi doc,
im 25, single (50kg, 163cm)..i have problem regarding my menstrual cycle ,each month my period will be delayed for 1-2 weeks..is this normal?can i consume ming zhu bai feng wan..and how should it be consumed?

Our reply:
You can take Bai Feng Wan since you have irregular period cycle.

Product of Bai Feng Wan combines of 16 valuable ingredients with essense of black fowl as its main active ingredient.

Some functions of Bai Feng Wan are:
1) Promotes blood circulation
2) Regulates menstruation disoder and discomfort during menstrual
3) Strengthens physical well-being, reduce fatigue

Consumption for irregular menstruation : Consume 1ball per day for 20 days as one of (1) course of treatment. Stop taking if you have menstruation since Bai Feng Wan is not to be taken during menstruation

Thank you.