Sweat Problem

FAQ1:

Lydia says:
January 29th, 2007 at 4:42 pm

Dear Dr

I always have sweaty palms and feet. It has not been able to solved till today. For your information, I am 30.

Any suggestions? (apart from Bak Fun Yuen)

Physician answers:

LC

Good day!

Thanks for visiting our website.

About sweaty palms and feet, according to our
Chinese Physician Mr.Tan, this is natural for
certain people from they born, if you had this
sweaty palms and feet from small, then this is
natural. If its not then your body is “xu” = weak.
We would recommend Cordyceps pills which could
improve your immune system.
Please check out our website for more
Cordyceps selections. >More info

Hope to hear some feedback from you.

Thank you

FAQ2:

aida says:
February 9th, 2007 at 12:30 pm

My son is having excessive sweat problem. He is 18 years old, healthy and active. Weight 60kg height 5ft 7 in.
If he goes jogging, his shoes, socks and sport attire will be totally wet as if soaked by the rain. He will be okay if in air conditioned environment.

Physician answers:

Hi,

Good day!

Thank you for dropping us a mail.

According to our Chinese Phycisian, it is normal to sweat after sports. Some people do sweat a lot compare to other people. If this condition happens from they born, this is consider a normal situation. As a mum, we have no choice but to do more laundry.. hehe.. Anyway, don’t worry your children is very healthy…..

If you have any more doubts, pls do email to us, we are glad to help in ways we can.

Take care n cheers …….

FAQ3:

KY Lai Says:
September 5th, 2007 at 3:34 pm

Hi Dr,

My leg is swelling and have water retention. When I walk a lot the leg will swell up till become one and a half of the original size. I have gone for medical check up and they said my kidney function is normal. Doctor suspect I have weak heart and kidney.

IPlease advise whether there any remedy that could help to solve my problem? Thanks

Chinese physician answer:

Hi,

I think you have problem with your vein. Some vein diseases will caused the difficulty of blood circulation, the blood in the vein from your blood hardly flow back to the heart and retent in the leg, this caused pain and water retention after you had a long walk.
I suggest you go for a further check up to certain the cause.

FAQ4:

palani Says:
September 27th, 2007 at 1:46 pm

Dear Dr,
I’ve been suffering from swelling of my both legs, chest due to liver problems. Doctor said my liver had shrunken because of viral infection(Hepatitis B). Could you pls Dr, any medicine which can help my liver to detoxify the toxicity in my body, which will reduce the swelling.

Chinese physician answer:

Hi Palani,

Some herbs can help to protect and strengthen liver and avoid the damage from virus and other causes. Ganoderma (LingZhi) is one of the best choice.

In your case, we suggest you go for further check up and medication. If you need the help from TCM experts from China, you can visit to Tongrentang Medical hall or Sanjiu TCM centers.

FAQ5:

che awang ismail Says:
November 7th, 2007 at 1:31 pm

tuan doktor;anak saya mengidap sle dan sering mengalami sakit sendi. di sini saya ingin tahu apakah cara pengawalan atau pengubatan yang berkesan. untuk makluman doktor anak saya juga mengalami keguguran rambut sejak mengambil steroid

Chinese physician answer:

Salam sejahtera,

SLE adalah sejenis penyakit yang berlaku akibat kecelaruan sistem ketahanan tubuh yang membabitkan pelbagai organ. Pada peringkat awal gejala penyakit adalah tidak banyak dan kurang jelas, malah pada peringkat akhir gejala penyakit seperti masalah kulit, demam yang tidak tentu, sakit sendi atau bengkak sendi serta kerosakan organ terutamanya jantung dan buah pinggang, akan berlaku.

Buat masa ini, rawatan terhadap penyakit ini ialah dengan menggunakan ubat steroid dan ubat bagi meningkatkan imunisasi, tetapi ubat ini hanya boleh mengawal keadaan penyakit dan tidak boleh mengubatinya. Semasa mengguna ubat barat, juga boleh mengambil ubat cina bagi menambah keberkesanan rawatan serta membantu mengurangkan kesan sampingan ubat barat. Boleh makan “Liu Wei Dihuang Wan” (六味地黄丸) dan “Ling Zhi capsule” (灵芝丸), di samping itu akupunktur dapat membantu dalam masalah kulit dan meringankan kesakitan pada sendi.

FAQ6:

nhy Says:
December 2nd, 2007 at 3:55 pm

Doktor…My husband senang berpeluh.Terutama tangan dan kakinya.Ini membuatkan dia tidak selesa.Ada tak any ubat yang boleh solve his problem?

Chinese physician answer:

Salam sejahtera,

1.Adakah suami anda mengalami masalah berpeluh sejak dari kecil lagi? Sesetengah individu akan mempunyai masalah ini disebabkan oleh kelenjar peluh yang tidak normal dan ia akan berpeluh pada tapak tangan dan kaki. Keadaan berpeluh berlebihan yang diakibatkan oleh sebab tersebut boleh diatasi dengan menjalani pembedahan kecil, anda boleh mendapatkan maklumat yang lebih lanjut daripada doktor di hospital.

2.Jika masalah suami anda tidak disebabkan oleh kelenjar peluh yang tidak normal, suami anda mungkin mempunyai badan yang lemah. Kami mengesyorkan (A) BUZHONG YIQI WAN (补中益气丸) dengan cara pengambilan 3 kali sehari, 6 biji setiap kali, dan (B) CORDYCEPS CAPSULE (冬虫草丸) dengan cara pengambilan 1 kali pada setiap waktu pagi, 1 biji setiap kali.

FAQ7:

Sweaty Says:
January 15th, 2008 at 12:41 pm

Hi Doctor,

1. I’m born very skinny, and can’t grow fat at all even though I eat a lot, and a Chinese medicine physician diagnosed that I am of the heaty type, converting lots of energy from food into heat and making me feel hot and sweat easily. The prescribed herbs I took didn’t help at all, is there anything else I can try?

2. The areas around my armpits sweat very easily when I am in an area with bad ventilation. Sweat will drip from my armpits and causes bad body odour, even the deodorant applied couldn’t help much when the sweat drips onto the shirt I’m wearing. Is this a sign of an unhealthy body?

Thanks!

Chinese physician answer:

Hi,

Good day.

1.A fat or skinny person is consider as a healthy person if she or he does not face any sickness. You need to seek treatment for your sweaty problem. Sometimes excessive sweating can signify a medical problem. From the western doctor point of view, excessive sweating can be cause by vegetative nerve functional disturbance, hyperthyroidism and etc, while Chinese physician consider it can be due to weakness in Qi and Ying.

2.Excessive armpit sweating that resulted bad smell can be a morbidity, it is knowed as armpit odour in medical words. You can overcome it by doing operation.

FAQ8:

cda Says:
February 26th, 2008 at 3:35 pm

hi doc..
saya seorang pelajar lepasan spm..saya mengalami masalah iaitu peluh berlebihan di bahagian ketiak,kaki dan tangan - HYPERHIDROSIS..saya mengalami masalah ini sejak berumur 11 tahun..oleh disebabkan masalah ini,saya hilang keyakinan diri dan
malu utk bersosial..apakah rawatan alternatif bg merawat masalah yg saya hadapi TANPA menggunakan kos yang agk mahal..
kerana saya masih lagi pelajar..adakah pembedahan endoskopi torasik simpatektomi berkesan??dan kos adalah tinggi??
i need your help..

Chinese physician answer:

Salam cda,

Tidak perlu menjalani pembedahan terhadap penyakit hyperhidrosis , perubatan tradisional cina dapat membantu dan melibatkan kos yang rendah. Penyakit ini bukan merupakan penyakit yang sangat serius maka anda adalah tidak perlu risau. Mengesorkan anda rujuk kepada pakar tabib Cina daripada Peking Tongrentang (M) Sdn Bhd (Tel: 603-21417958/9) atau Sanjiu Hai-O TCM (M) Sdn Bhd (Tel: 603-92837200).

FAQ9:

ika Says:
August 16th, 2008 at 8:40 pm

hello dr.

saya ingin meminta nasihat berkenaan masalah saya dibawah:-

saya mempuanya masalah sering berpeluh, kemungkinan tidak tahan dengan keadaan cuaca yang panas, tetapi masalah saya.. agak sukar untuk mengilakan bahagian ketiak saya yang selalu berpeluh menyebabkan baju saya kadang2 basah dan ianya agak memalukan saya.

apa kah yang harus saya lakukan untuk mengelakan masalah saya ini berterusan? untuk pengatahuan pihak dr saya sudah mencuba bermacam-macam product untuk mengelakan ketiak saya berpeluh tetapi semuanya tidak berhasil.

saya mengharap kan agar dr dapat membantu saya.

terima kasih.

Chinese physician berkata:

IKA

Anda mungkin mempunyai kelenjar peluh yang lebih aktif. Buat masa kini sudah mempunyai cara rawatan yang canggih dan baik dimana ia mampu membantu mengatasi masalah hiperhidrosis melalui pembedahan. Anda boleh mendapat maklumat dari Institusi Jantung Negara (IJN) atau Hospital Besar yang lain. Menurut berita pada surat akhbar, pembedahan terhadap masalah hiperhidrosis boleh dibuat di Jabatan Pembedahan Kardiotorasik Institut Jantung Negara (IJN) dan luka kelihatan tidak jelas dan besar. Mungkin hanya dengan cara ini boleh membantu anda bebas daripada masalah hiperhidrosis.

FAQ10:

Victor Says:
November 18th, 2008 at 4:16 pm

Dear Sir,
I had a palm and leg exceesive Sweating since childhood, especially when i get nervious. Is that a way to improve my situation. I’m early 30’s.

Chinese physician answer:

The number one reason for excessive sweating is over active sweat glands. It is nothing dangerous and you don’t need to worry. However, you can seek consultation and treatment from doctor to solve your problem.

FAQ11:

Isaac Says:
May 12th, 2009 at 12:00 am

Dear doc,

I have been facing excessive sweating on my forhead for many years! Droplets tend to form when I am feeling HOT! I could feel the HEAT inside my body. Is there any Chinese way of treatment that I can seek for? Ps help & advice as this is affecting my LIFE! Thank You.

Regards,

isaac

Chinese physician answer:

Good day!
Chinese Physician suggested you to take Tongrentang Liu Wei Wan (同仁堂六味地黄丸). You can consume it continuously for 4 months according to the instruction. Stop taking it if you are in flu, fever or diarrhea. By the way, less intake in fried and spicy food.

FAQ12:

Tessa Says:
May 25th, 2009 at 2:10 pm

Hi Doc,

Am a very hyper active in sweating and am suffering it right now. I feel very ashamed whenever i get sweat in my armpit very heavily till i dare not dare to wear those bright clothes coz whenever i wear there’s a sweat marks there and i feel very unconfortable when it sweat. Ppl say that it call “hyperhidrosis disease”…izzit true?? If so how can i cure this type of sweatness??

Looking forward for your guidance.

Chinese physician asnwer:

In your case, we suggest you to go for operation to solve your excessive sweating problem. Maybe you can refer to the Institut Jantung Negara (IJN) for more information as we have saw a news report where IJN do provide this type of operation.

FAQ12:

nur Says:
December 11th, 2009 at 10:11 pm

hai doktor..
saya berumur 18 tahun..saya ada masalah peluh berlebihan, hyperhidrosis..
saya jadi takde keyakinan nak berhadapan dgn org..sbb sy mesti berpeluh kat muka bile org focus kat saya..slalunye time wat presantation la..ataupon time sy meet new people

yg paling teruknya, tapak tangan saya selalu berpeluh..banyak pulak tu..susah la sy rase..stiap kali nak salam dgn org mesti nak kena lap tgn kat baju tp itu pon tak berkesan sbb bile salam ade peluh balik..saya rase malu dan sedih bile org yg salam dgn saya kesat balik tgn diorang dan buat muka macam jijik dgn saya..saya seboleh-bolehnye cuba elakkan utk bersalam dgn org..mase sy kat skolah dulu, banyak aktiviti kokurikulum yg sy tak terlibat disebabkan masalah peluh ni…kat univ pon same..

kalo mase exam pulak, tangan saya berpeluh dan menjejaskan kertas exam saya…peluh saya akan bertambah banyak bila saya nervous or malu..

saya harap doktor boleh bagitau apa solution yg saya bole buat…ade tak rawatan yg sy tak perlu pergi ke hospital??ataupon hai-o ade ubat yg boleh membantu tak??

Nur,

1.Sesetengah orang akan mengalami perpeluhan yang banyak pada tapak tangan sehingga mambasahkan kertas yang ada pada tangan dan berasa malu apabila bersalam dengan orang lain.

2.Jika keadaan anda sangat teruk dan ia membawa gangguan pada kehidupan harian anda, anda boleh mengatasinya melalui pembedahan. Sesetengah hospital di Malaysia ada menyediakan pembedahan sedemikian tetapi harganya agak mahal.

FAQ13:

Amir Says:
December 17th, 2009 at 12:33 am

hi doctor,

I have a problem with excessive sweat. If I take hot & spicy food I will be sweating on my face. It is also happen even when I take a not very hot & spicy food. Sometimes, I feel very embarrass & discomfort during eating because of too much sweating coming out on my face. Is this Hyperhirosis? Any treatment or medicine to prevent this problem?

Amir,

1.Everyone is different from the types of body physical, some people will sweat heavily when they are doing exercise.

2.May be you have an active sweat gland so that you can sweat easily. You may reduce your sweating by less intake in hot & spicy and stimulating foods because hyperhidrosis may be aggravated by heat, emotions, exercise, fever and spicy food.

3.In your case, you don’t have to take any specific treatment. You just need to arrange your diets and foods intake to improve your situation.

FAQ14:

gabrielle Says:
March 4th, 2010 at 3:50 pm

hi,
saya mengalami tapak tangan dan kaki selalu berpeluh,lebih-lebih lagi masa kena aircond,tetapi tidak berbau.saya mengalami masalah ini sejak lahir lagi sehingga sekarang.tapak kaki saya selalu berasa sejuk.harap anda boleh tolong saya.

Salam sejahtera.

1.Anda mengalami masalah banyak berpeluh sejak lahir lagi, mungkin ia berkaitan dengan kelenjar peluh yang lebih aktif.
2.Anda boleh mengelak daripada memakai pakaian yang tebal dan kurangkan pengambilan makanan yang pedas dan merangsangkan.
3.Bagi masalah kesejukan pada tapak kaki, anda boleh mengambil makanan tambahan ini, Hai-O Brand Cordyceps Capsule (海鸥冬虫夏草丸), ia dapat membantu anda.

FAQ 15:

maria Says:
May 18th, 2010 at 2:04 pm

Hi

Saya berumur 20 tahun.Saya mengalami masalah bau badan ketika berpeluh.Boleh doctor memberikan ubat untuk menhilangkan bau yang kurang menyenangkan ini ? saya ingin membeli secara online.

Terima Kasih

Hi Maria:

Cara yang terbaik adalah rajin menukar baju dan bermandi lebih kerap. Elakkan diri daripada bekerja atau melakukan senaman di bawah pancaran cahaya matahari.
Selain itu, anda dinasihatkan supaya mengambil sayur-sayuran, buah-buahan dalam pemakanan harian, kurangkan makanan daging untuk menyenangkan proses pencernaan dalam badan. Ini akan megurangkan masalah yang anda hadapi.

FAQ16:

hans Says:
August 3rd, 2010 at 2:23 pm

hi, my arm smells really bad once I’m sweating and i would like to know is there any medicine will cure the bad smell ?

Chinese physician answer:

You might be having bromhidrosis, the better way is go for surgery, remove the sweat glands. It is because medicine treatment is not working well in bromhidrosis’ case.

FAQ 17:

Anis Says:
September 23rd, 2010 at 12:11 am

Doktor, saya mempunyai masalah sering keluar peluh yang sangat kerap…peluh sy keluar sekitar muka iaitu di atas bibir, hidung, mata, ketiak..ia menganggu aktiviti harian saya..jika mahu solat di bawah kipas pun masih lagi kelur peluh..Badan sy sentiasa berhaba panas dan ia menyebabkan saya kurang keyakinan untuk melakukan sesuatu aktiviti..

Mintak nasihat daripada doktor..pls help me

Chinese physician jawab:

Anda dinasihati mengambil Peking Tong Ren Tang Liu Wei Wan(六味地黃丸,sila mengikut arahan)

Sementara itu, anda perlu mengurangkan pengambilan makanan yang pedas dan mengelakan diri dari sinaran matahari, cara-cara ini akan memberi bantuan kepada anda.

FAQ 18:

kai Says:
October 28th, 2010 at 4:13 pm

你好,经常腰酸。不能站久。加上手掌脚底也经常流冷汗。现在的工作需要穿到皮鞋。非常不适合我这双爱流冷汗的脚。最近已经渐渐产生难闻的气味。当然包括腋下也一样该怎么办。
也想问下:我妈早前曾经患过骨痛热症。痊愈之后一直有后遗症。经常无故手脚酸疼。而且他平时没有怎么照顾身体的人。适不适合饮用海鸥的《田七补酒》?还是有什么更适合的药方?他现在已经开始停经了。《明珠白凤丸》会适合吗?
谢谢。

海鷗資深中醫師答覆:

腰酸的原因很多,有因腰椎間盤、有因腰肌、有因內脏病變,反射性引起腰酸,具體診斷要根據你的其他症狀而定,或者你還是要看醫生,包括你的手足出汗。

你母親手腳酸痛與骨痛熱症無關,可飲用田七補酒,更年期可試用更年康,可以的話,最好給醫師看診治療。

FAQ 19:

Stephen Says:
May 16th, 2011 at 10:46 am

Hi Doctor,

我的手心和脚心容易出汗,请问有什么方法医治 ?

Thank you

海鸥资深中医师答覆:

如果是屬於天生汗腺比較發達,易出汗的情況,就不需治療。除非嚴重影響生活起居或工作,則可通過小手術切除部份汗腺。

如果非天生,則可能是氣虛或陽虛情況,可找中醫師尋求治療。

FAQ 20:

Salem Says:
August 9th, 2011 at 1:01 pm

Hi Doctor,
Saya ada masalah hyperhidrosis atau peluh berlebihan. Tapi di bahagian muka dan badan. Tapak tangan dan kaki normal. Adakah ia sama? Saya mempunyai masalah ni sejak tingkatan 4. Keadaan ini menyebabkan saya kurang bersosial, bile berpeluh muka saya seperti mandi, ini memalukan saya. Even semasa saya buat presentation juga saya berpeluh.

Saya student dan tidak mampu untuk membuat pembedahan. Doctor boleh syorkan rawatan perubatan cina yg halal? Boleh ke ia sembuh dengan hanya memakan ubat sahaja? Atau memang memerlukan rawatan melalui pembedahan. Harap doctor dapat bantu saya.

Terima Kasih

Regards,
Salem

Chinese physician jawab:
Hyperhidrosis adalah disebabkan oleh ketidakseimbangan sistem saraf otonom (autonomic nervous system).

Tentang mana satu ubat Cina yang sesuai untuk penyakit ini, Chinese physician berasa harus mengetahui keadaan badan anda dahulu baru boleh memberi cadangan. Ini kerana sesetengah orang dengan badan “deficiency of vital energy”,jadi mereka perlu mengambil Yu Ping Feng San(玉屏風散) ; sesetengah orang dengan badan “deficiency of YIN”,jadi mereka perlu mengambil Di Huang Wan(地黃丸).

Maka, anda dinasihatkan datang ke Peking Tong Ren Tang untuk pemeriksaan dulu lebih sesuai.

Alamat Tong Ren Tang seberikut:
1. KL BRANCH
Add: Ground Floor, Sun Complex, Jln Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur.
Tel : 03-2141 7958 / 03-2141 7959
Office hour: 10am-8pm (Monday close)
Physician: Liu HuiZhen & Zhao GuoXiu

2.PJ BRANCH
Add: 64, Jln SS2/67, 47300 PJ, Selangor.
Tel: 03-7877 3901/ 03-7877 3902
Office hour: 10.30am-7.00pm
Physician: Lu ShiXian & Zhong ChiDan

3.Penang Peking Tong Ren Tang
72 & 74, Lebuh Campbell, Georgetown 10100 Penang.
TEL: 04-262 1889 , 04-262 3889 (10AM-8PM)
Physician: Wang QingFu & Liu JingXian

FAQ 21:

Sad Gurl Says:September 19th, 2011 at 2:06 pm

Hello doktor..

Saya mempunyai masalah tentang bau ketiak mungkin ia boleh juga dikatakan penghidap hiperhidrosis ..Saya mengalamiNya sejak saya berumur 10 tahun lagi..Penyakit ini menyebabkan saya menjauhkan diri dari semua orang..Aktiviti saya pun terhad..Saya malu doktor !!! Walaupun saya baru lepas mandi namum ia tetap juga BERBAU..

Saya telah mencuba pelbagai petua-petua traditional dari internet namun semuaNya tak berhasil..Pelbagai juga deodarant telah ku cuba namun hampa jawapannya..

Tadi saya ada terbaca artikel di Utusan Malaysia tentang
kaedah pembedahan yang dinamakan torakoskopic simpatektomi. Namum kosNya sangat-sangat la mahal..

Tolong saya doktor…apa yg perlu saya buat..

Chinese physician jawab:
Anda dinasihati menjalankan pembedahan kerana penyakit ini tidak akan mempunyai keberkesanan yang jelas walaupun dengan rawatan ubat Barat atau herbal tradisional.

FAQ 22:
MOHD Says:

October 6th, 2011 at 6:59 pm

hi doktor

saya mempunyai masalah kuat berpeluh di bahagian muka. muka saya kerap merasa panas tidak mengira waktu.saya akan berpeluh dengan banyak walaupun hanya melakukan kerja-kerja ringan seperti menyapu sampah.saya akan berpeluh jika berhadapan dengan orang ramai mahupun jika saya menjadi tumpuan dan bersembang dengan rakan atau orang yang tak dikenali.saya juga akan berpeluh walaupun berada di tempat yang sejuk seperti di dalam bilik berhawa dingin. masalah ini telah banyak menghalang saya drpd melakukan perkara yang diingini.untuk pengetahuan doktor saya juga mempunyai masalah kerisauan melampau dan jantung mudah berdebar-debar.adakah masalah kuat berpeluh saya ini berpunca daripada masalah kerisauan melampau dan jantung mudah berdebar. jika ya/tidak adakah sebarang produk yang dapat membantu saya bagi mengatasi masalah ini

Chinese physician jawab:
Sesetengah orang mempunyai kelenjar peluh yang banyak, jadi mudah berpeluh. Jika anda mempunyai keadaan sebegini semasa kecil dan menyebabkan kesusahan dalam kehidupan, anda dinasihatkan menjalankan pembedahan .

Anda boleh melawat hospital dan tanya mana tempat ada perkhidmatan pemotongan kelenjar peluh .

Selain itu, anda boleh juga mendapat bantuan daripada Chinese physician dengan diagnosis dan pengambilan ubat, kerana ia akan meringankan gejala anda.

FAQ 23
wawa Says:

April 29th, 2012 at 6:32 pm

sy ad masalah peluh yg berlebihan or dikenali sbg pykt hiperhidrosis…
sy mempunyai masalah peluh yg banyak di muka dan menyebabkan rasa yg amat x selesa,lg2 waktu panas…ad x ubat untuk pykt ni??sy da prnh tye doctor kt hosptl tp mereka ckp xd ubat bg muka,,kalau tgn dan kaki ad la…
ape punca sbnr pykt ni??tolong…..

Chinese physician jawab:
Hiperhidrosis mungkin disebabkan oleh keturunan, faktor lain pun ada. Kelenjar peluh manusia biasanya di kepala, ketiak dan perineum.

Rawatan dibahagikan kepada sementara dan kekal.

Anda dinasihati pergi pusat perubatan untuk diagnosis dan rawatan. Boleh guna perubatan Cina sebagai rawatan juga.