Archive for June, 2008

June 2008

Tuesday, June 10th, 2008

FAQ1:

SL Says:
June 1st, 2008 at 2:11 am

I would like to check can woman take TMC medicine contains Fructus Rubi + Fructus? Drug Name:-Sang Shen Zi Ke Li. Please advise.Thank You….

Sorry the medicine contains Fructus Mori and Fructus Rubi. Thanks

Chinese Physician answer:

SL,
Yes. You can take this medicine.

FAQ2:

Mk Says:
June 1st, 2008 at 3:23 pm

Saya baru berusia 21 tahun dan sedang belajar. saya mengalami masalah tidak datang haid untuk 2 bulan….. Bulan terakhir saya datang haid adalah pada minggu ketiga bulan march. Sekarang sudah jun tapi masih haid saya belum datang…saya ingin tahu penyelesaian bagaimana untuk mendatangkan haid…apakah makanan atau buahan yang akan mendatangkan haid cepat….atau apakah masalah yang saya alami sebenarnya????

Chinese Physician answer:

Salam Mk,
Terdapat banyak sebab yang boleh mengakibatkan masalah ketidakaturan haid dan tidak datang haid. Mungkin ia disebabkan oleh ovari, rahim dan sebagainya. Kami perlu membuat pemeriksaan terhadap keadaan anda telebih dahulu, barulah boleh memberi rawatan yang tepat dan betul. Kami berharap anda boleh datang untuk mendapatkan rawatan.

FAQ3:

Mindy Says:
June 2nd, 2008 at 12:06 pm

My son had an eye sling operation due to bilateral congenital in November last year where his opening wound is at the forehead just above the right eyebrow. The wound got infected 2 weeks after operation and admit back to hospital for antibiotic injection. When it got almost healed in early January 2008, the wound suddenly got infected again and inflamed with granule tissues and pus. I have press the pus out almost everyday but it keeps coming back. Doctor keep giving antiseptic oilment and oral antibiotic but to no avail. The operation costs had caused me thousands and I cant bear paying for another operation which the doctor claim may have to be done. Is there any other way to get rid of the pus once and for all so that the wound can dry out and recover properly. Pls help. TQ.

Chinese Physician answer:

Mindy,
The wound which did not heal for 8 months from your first operation is considered a long period of times. Usually, in the opinion of Chinese medication, the bad heal of wound can be due to the lack of Qi and weaknesses. Chinese medicine has good expertise in this problem. However, there are 2 conditions which the physician will face difficulty in treating them. Firstly the wound was inflamed with granule tissues and secondly the occurrence of sinus and fistula. We hope that you can come to seek treatment from us so that we can understand your condition in detail.

FAQ4:

Fanny Says:
June 11th, 2008 at 4:56 pm

Hello Doc,

Sy berumur 26 tahun dan suami 30 tahun. saya telah berkahwin 2 tahun tapi belum dikurniakan cahaya mata.

Sebelum berkahwin, period saya teratur dan datang setiap bulan.

Tapi setelah berkahwin, berat badan saya bertambah 8kg.

Pada tahun 2007, januari - mac saya tidak didatangi haid. Pada awalnya saya fikir saya telah mengandung. Tetapi tidak. Setelah makan ubat homeopatpy, saya haid semula pada bulan april.

Dan bulan jun hingga ogos, saya tidak didatangi haid lagi. bila saya makan homeopathy, barulah haid kembali.

januari 2008 saya mula makan herba maharani dan menggunakan premium beutiful, saya haid setiap bulan. Tapi kini saya berhenti memakai premium beutiful kerana ada kawan mengatakan x baik jika ingin mengandung kerana badan menjadi panas (adakah benar?).

Kitaran haid saya pada ;
januari - feb = 41 hari
feb - mac = 38 hari (kotak pertama makan maharani)
mac - april= 41 hari (kotak kedua makan maharani)
april - mei = 34 hari (kotak ketiga makan maharani)

Soalan saya,
apakah produk yang paling sesuai saya makan jika kitaran haid saya panjang (38-41 hari)?

benarkah premium beutiful memanaskan badan dan melambatkan kehamilan?

ubat jenis apa yang doktor syorkan untuk suami saya bagi mempercepatkan kehamilan?

terima kasih.

Chinese Physician answer:

Fanny,

Terima kasih kerana memilih produk kami.

Berdasarkan huraian anda, didapati Herba Maharani memang telah membantu masalah kitaran haid yang tidak tetap sebelum anda mula makan Maharani.

Anda dan suami anda dinasihatkan untk membuat pemeriksaan di hospital terlebih dahulu untuk memastikan kedua-dua anda tidak mempunyai masalah kesihatan yang lain.

Jika disahkan anda berdua adalah sihat, anda dinasihatkan supaya terus mengamalkan Herba Maharani untuk menguatkan badan anda.
Untuk pengetahuan anda, sesetengah orang akan mempunyai kitaran haid yang lebih panjang daripada normal. Namun, anda tidak perlu berasa bimbang selagi kitaran haid setiap bulan adalah tetap.

Kegemukan juga akan menyebabkan ketidakhamilan. Anda dinasihatkan memakai Premium Beautiful untuk menurunkan berat badan.

Jika suami anda adalah sihat, dia dinasihatkan untuk mengambil Hai-O Euryco. Bahan utamanya adalah tongkat ali yang boleh membantu meningkatkan tenaga dan stamina serta menambah peluang kehamilan. Cara pengambilan: 2 biji pada pagi dan malam.

Harap maklumat di atas membantu anda.

FAQ5:

Ila Says:
June 13th, 2008 at 1:57 pm

saya mengalami masalah haid tidak teratur..pada bulan feb saya telah memakan hanya 1pil perancang dan telah berhenti..pada bulan mac haid saya datang dengan teratur.bulan april pula tidak datang haid..mei pula dtg haid..dan sampai sekarang haid tidak datang.
soalan saya,macam mana saya boleh merawat hormon xseimbang ini?
dimanakah boleh saya dapatkan produk tersebut?berapa lamakah boleh saya menstabilkan hormon saya ini?

Chinese Physician answer:

Ila,

Anda dinasihatkan untuk mengambil Herba Maharani untuk menyelesaikan masalah kitaran haid yang tidak teratur dan membantu mengawalatur hormon badan.

Kebaikan-kebaikan Herba Maharani untuk wanita :
1. Menyelesaikan masalah kronik wanita dan gadis remaja (senggugut, keputihan, peredaran haid, usaha mengelakkan kemandulan dan lain-lain)
2. Amalan terbaik untuk wanita selepas bersalin (menguat dan mengecutkan otot rahim)
3. Menyelesaikan masalah sakit pinggang dan belakang, angin dalam badan, kebas
4. Awet muda, memberikan keanjalan kulit
5. Menghilangkan keletihan dengan meningkatkan kadar metabolisme

Cara pengambilan untuk kitaran haid yang tidak tetap : ambil 1 atau 2 biji bola kuning bermula hari ke-6 kitaran haid, teruskan selama 20 hari.

Nota : Hentikan pengambilan Herba Maharani semasa kitaran haid kerana nutrien produk ini tidak dapat diserap dengan lengkap apabila badan menyingkirkan darah sewaktu haid.

Peringatan :
1. Jika terasa panas badan (sakit kerongkong, jerawat tumbuh pada muka/ badan), bolehlah kurangkan dos pengambilan daripada 1 biji bola kepada setengah bola sahaja / minum lebih banyak air / minum air garam semasa makan Herba Maharani.
2. Sewaktu mengambil Maharani, elakkan pengambilan makanan bersifat panas (i. e. makanan goreng).
3. Ketika demam, berhenti untuk sementara.

Biasanya, anda akan rasa keberkesanan Herba Maharani apabila anda mengamalkannya 5-10 hari sebulan, dan berterusan selama 2-3 bulan.

Anda boleh mendapatkan Maharani dari cawangan/ stokis Hai-O Marketing yang terdekat dengan tempat anda, atau anda boleh menghubungi kami menggunakan nombor di bawah.
Harap maklumat di atas membantu anda.

FAQ6:

Gee Says:
June 14th, 2008 at 3:07 pm

I’m already consuming Maharani (2mths ago) and Celgynic (1mth ago). Can i take both pills at the same time or should i have some gaps in between (ie 1 hour). Pls advise.

Chinese Physician answer:

Gee,

Thank you for using our healthcare products.
For your info, Herba Maharani is taken before meal, 1 yellow ball per day after period.

Celgynic is taken after meal, twice per day (morning and night), 2-4 pils at one time.

Hope the above info help you.

FAQ7:

Gee Says:
June 14th, 2008 at 3:20 pm

What is the mineral compositions/contents of the water produced by Bio Aura High Tech Water System that was approved by SIRIM. And what is the PH range. TQ

Chinese Physician answer:

Gee,

Thank you for your interest in our product.
Our Bio Aura High Tech Water System is tested by SIRIM and the filtered water contains minerals such as fluoride, phosphate, calcium, magnesium, potassium and etc. The water pH falls within alkaline range which is approved by SIRIM.

Hope the above info help you.

FAQ8:

jim Says:
June 16th, 2008 at 12:26 pm

dear doctor

i have weak urine. and weak penis. i hve no feeling for sex. my wife want to have sex but i cannot get feeling or good erection quickly. my erection is also weak. and slow. i also ejaculate quickly. pls advise what should i do.

Chinese Physician answer:

Jim,

1.According to your description, maybe you are facing stress in your work. You should relax and do not bring your tension back home because you need to enjoy your family time after working for the whole day.

2.You should drink more water frequently to maintain the body needs and health.

3.We suggest you to consume (a) Hai-O Strengthen Capsule (海鸥强腰补肾丸) take one capsule each for morning and night (b) Peking Tongrentang Liu Wei Wan (同仁堂六味地黄丸) consume for morning and night, refer to the instruction given for the quantity to consume. Consume the medicines continuously for a month. If you feel throat irritation during this period, you are advise to stop taking it and continue after you are in well condition. You need to drink more water in day time during this period.

4.You can consume both of this Chinese medicine at the same time after ½ – 1 hour you finished your meal.

5.You are welcome to tell our Chinese physician your improvement after the 1 month period.

FAQ9:

ilah Says:
June 16th, 2008 at 2:08 pm

Hello Doc,

Saya telah berkahwin setahun 5 bulan. Saya berumiur 29 thn dan suami saya 33 thn. Haid saya datang setiap bulan. soalan saya ialah saya sudah 3minggu tidak datang haid. saya ingatkan hamil tapi bila buat upt negative. Last first period saya ialah 28.04.08 …dan pada 16.05.08 telah keluar darah sedikit sahaja selama tiga hari selepas itu tiada lagi. Sekarang badan saya terasa lemah dan penat.Terutama buah dada saya terasa sengal dan sakit. Pagi2 selalu loya , malam terasa panas dan pening. Apakah saya perlu makan ubat untuk pulihkan kitaran haid saya.

Chinese Physician answer:

Ilah,

Anda perlu datang untuk mendapatkan rawatan kerana biasanya peratusan kehamilan bagi pasangan yang sudah berkahwin selama setahun adalah mencapai 95%. Anda sudah berkahwin selama setahun 5 bulan tetapi masih belum dikurniakan cahaya mata, tambahan pula haid anda adalah tidak teratur. Terdapat banyak sebab yang boleh menyebabkan kepada masalah ketidakaturan pada haid dan ia amat sukar dirawati. Kami berharap anda boleh mendapatkan rawatan dengan secepat mungkin. Semoga anda cepat sembuh.

FAQ10:

raja Says:
June 18th, 2008 at 12:41 pm

i have a problem dr. i am 20 yrs old man . i have very short pennis. i hope dr will suggest a better treatment to me

Chinese Physician answer:

Raja,

The length of penis is much depends on individual. There must be a variation of penis size in different group of people. The average penis length during erection is from 8cm to 20cm.

FAQ11:

Zaza Says:
June 21st, 2008 at 10:54 am

Hai doc..

Sy tlh mkn Maharani tuk 2 bln. Pd bln pertama (bln lps) mengambilnye, sy perasan yg muka sy ditumbuhi jerawat. Jerawat ini tdk sama macam jerawat biasa. Dia keluar byk & juga merasa gatal. Stlh bbrp lama, ia meninggalkan kesan dimuka saya. Pd mulanya sy sangka ia mungkin sbb period akan dtg. Tp pelik jg sbb terlalu awal. Kerana biasanye jerawat kluar seminggu sblm period & tdk la byk & gatal. Bile sy stop ambil maharani 2 minggu sblm period, jerawat itu pun tiada ttp bekas yg dl still ada.

Tp masuk bln kedua (bln ini) sy mkn lg.. kmdn perkara yg sama terjadi.. maka sy yakin ini berpunca dr maharani yg d ambil. Spt biasa 2 minggu sblm pierod dtg, sy stop. Jerawat keluar slps bbrp hr mkn pil tersebut.. ttp seminggu slps sy stop tu.. gatal pd jerawat mula dtg.. Bkn shj pd jerawat pd muka, leher sy d tumbuhi jerawat yg gatal ini. Kmdn br sy prasan bkn shj jerawat yg gatal.. seluruh bdn sy juga mengalami gatal2. Mcm terkena hama. Sy mmg x tahan dgn keadaan ini. Wlpn tlh seminggu stop.. tp kesan dia lewat sy dpt..

Sy ingin bertanye, mengapa perkara ini terjadi? Adakah sy tdk sesuai mkn maharani ini? Apakah cr utk mengatasinye? Tlg lah doc…

Doc..

Sy terlupa lg 1 soalan.. andainya dlm tempoh ini.. (mengalami alahan jerawat & gatal spt yg dinyatakan komen diatas) sy hamil, adakah kesan nye ke atas bayi sy? Kerana sy alami alahan, mungkin ke bayi d dlm akan mendapat kesan sampingan??

Harap doc dpt membantu kerisauan sy..

Thanks!

Chinese Physician answer:

Salam sejahtera,
Keadaan dinyatakan disebabkan oleh kepanasan badan cik. Anda perlu mengelakkan makanan goreng. Pada masa yang sama, anda dinasihatkan untuk minum air garam buluh Hai-O semasa mengambil Maharani. Anda boleh mendapatkan Hai-O Garam Buluh Premier Drink ini daripada stokis atau cawangan Hai-O Marketing yang terdekat dengan tempat tinggal anda.

Untuk pengetahuan cik, garam buluh kaya dengan pelbagai mineral seperti magnesium, kalsium, kalium dan sebagainya. Ia adalah makanan bersifat alkali dan membantu badan membuangkan toksin serta mengurangkan kepanasan badan. Bukan sahaja ketika makan Maharani, cik juga boleh minum air garam buluh pada bila-bila masa sahaja untuk penjagaan kesihatan tubuh.

Pertumbuhan jerawat disebabkan oleh kepanasan badan. Jadi anda disarankan untuk mengurangkan pil Maharani yang diambil. Janganlah risau kerana keadaan ini akan pulih setelah badan anda menyesuaikan diri dengan pil Maharani.

Sekiranya anda disahkan hamil selepas pemeriksaan, anda perlu berhenti daripada mengambil Herba Maharani mulai masa itu sehingga selepas melahirkan anak. Selepas melahirkan anak, anda boleh mengambil Maharani untuk memulihkan tenaga batin badan.

Harap maklumat di atas membantu anda.

FAQ12:

Azirul Nayan Says:
June 21st, 2008 at 12:40 pm

Saya telah menggunakan product ini tapi apabila digunakan untuk membuat susu, masih terdapat kesan karat melekat didalam botol susu.

What should I do?

Semasa pemasangan, hanya tabung A sahaja yang dibuka plastiknya but not the rest sebab tak boleh dibuka.

1) Perlukah dibuka tabung-tabung yang lain itu?

Chinese Physician answer:

Azirul Nayan,

Terima kasih kerana menggunakan produk kami.

Untuk masalah anda, kami mengharapkan saudari dapat memberikan maklumat lanjut seperti yang berikut:
1. Bilakah anda mula memasang & menggunakan penapis air BBA?
2. Bagaimanakah keadaan botol apabila air BBA ini disimpan dalam botol-botol selain botol susu?

Pada masa yang sama, anda diingatkan untuk:
1. Membersihkan filter A (filter seramik) sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk membersihkan kotoran yang ditapis oleh filter ini. Langkah ini juga memastikan filter seramik tidak tersumbat oleh kotoran dan menjamin keberkesanan filter.
2. Sila pastikan sambungan paip biru dan putih adalah betul, iaitu paip biru untuk lubang water outlet manakala paip putih untuk lubang water inlet.

Hanya filter A yang dapat dibuka untuk pembersihan setiap minggu. Tabung yang lain (Filter B - F) tidak perlu dibuka, kecuali apabila perlu ditukar semasa tiba tempoh hayat. Untuk pengetahuan saudari, semasa penukaran Filter B - F, seluruh tabung akan digantikan dengan yang baru tanpa membuka penutup filter.

FAQ13:

Ms YL Lee Says:
June 22nd, 2008 at 10:50 pm

Dear Sir,

I am 35 year old marriaged woman with no child. My menstrual periods are normal at around 28 days and the discharges are normal, I only experienced some lower abdomen pain during menstrual.

Lately, I was told by my doctor that I have a Fibroid Uterus with the size of 5.36×5.25cm, whereby surgical treatment will be my only choice according to the doctor.

I would like to know is there any traditional chinese medicine for the treatment of Fibroid Uterus?

Thanks.

Chinese Physician answer:

Ms YL Lee,
You are advised to do surgical to remove the uterine fibroid because it is impossible to remove it by taking Chinese medicine only.

There are three types of uterine fibroids:
1. Submucous uterine fibroids grow just beneath the lining of the uterus
2. Intramural uterine fibroids grow within the wall of the uterus
3. Subserous uterine fibroids grow out from the outer wall of the uterus

FAQ14:

sallykong Says:
June 25th, 2008 at 3:24 pm

i am 45 years old, female weight 125 ibs
i feel tired always and feel cooling in the morning
what are the best chinese herb to take or any chinese herbs soup
that i should take always
i used to take DOM sometimes does this help

Chinese physician answer:

Sally,

You are recommended to take Hai-O Ming Zhu Bai Feng Wan (海鸥明珠白凤丸) and consume according to the instruction given. If you have any queries about this product, please call our HQ at 03-3342 0617. Tonic wine are good in improving blood circulation, provide energy, strong body and good for our health care.

FAQ15:

aida Says:
June 27th, 2008 at 9:39 pm

hello doc,

saya belum berkahwin dan saya mengalami masalah ketidakaturan kitaran haid. saya pernah berjumpa dengan doctor dan beliau menyuruh saya mengambil pil hormon selama 3 hari supaya saya mendapat haid saya. akhirnya saya mendapat haid saya setelah saya memaka pil hormon tersebut dalam bulan tersebut. selepas sebulan, apabila saya tidak memakan pil tersebut, saya kembali kepada masalah saya iaitu haid saya tidak datang. mungkin saya mangalami hormon yang tidak seimbang.tambahan lagi, kitaran haid saya memang tidak teratur sejak saya mendapat haid yag pertama pada zaman remaja lagi..mungkin juga adalah factor genetik kerana ibu saya juga mengalami masalah yang sama dengan saya.

saya tertarik dengan khasiat herba maharani..kerana khasiatnye membantu mengimbangi hormon dan menlancarkan peredaran haid. oleh itu, boleh tak doctor menerangkan serba ringkas mengenai herba maharani dan cara2 mengambilan herba tersebut supaya ia dapat mangatasi masalah saya ini..

terima kasih

Chinese physician answer:

Aida,

Terima kasih atas minat anda terhadap produk syarikat kami.

Ya, Herba Maharani dapat membantu menyeimbangkan hormon badan dan mengatasi masalah wanita seperti senggugut, keputihan, kitaran haid yang tidak teratur dan sebagainya.

Kebaikan-kebaikan Herba Maharani :
(a) melegakan masalah wanita & gadis remaja (senggugut, keputihan, peredaran haid, usaha mengelakkan kemandulan)
(b) amalan yang baik kepada wanita selepas bersalin (menguat & mengecutkan otot rahim, saluran peranakan)
(c) melegakan sakit pinggang & belakang, sakit sendi & lutut, angin dalam badan dan sebagainya
(d) awet muda, menegang & memberi keanjalan kulit
(f) menghilangkan keletihan, meningkatkan kadar metabolisme

Kebaikan-kebaikan yang dinyatakan di atas adalah kerana Herba Maharani terdiri daripada bahan-bahan bernilai seperti :
(a) Gallus Gallus Domesticus (ayam hitam) yang membantu menguatkan badan dan baik untuk mereka dengan badan yang lemah, mudah rasa letih dan menghadapi masalah wanita seperti kesakitan haid
(b) Ginseng, Concha Ostrea Gigas, Radix Angelica Sinensis dan herba-herba tradisional Cina lain yang menambahkan tenaga & darah, melegakan kesakitan haid, menghilangkan keletihan dan sebagainya

Cara pengambilan untuk mengatasi masalah kitaran haid yang tidak tetap :
Makan 1 atau 2 biji bola kuning (=50 pil hitam kecil) pada hari ke-6 kitaran haid. Makan selama 20 hari.

Peringatan :
1. Oleh sebab kebanyakan herba tradisional Cina bersifat panas, semasa makan Herba Maharani, anda perlu mengelakkan makanan goreng. Begitu juga dengan makanan bersifat ’sejuk’ seperti salad dan watermelon. Teh yang mengandungi kafein juga harus dielakkan.

2. Anda juga perlu memberi perhatian sama ada badan terasa ‘heaty’ selepas mula makan Herba Maharani. Jika rasa ‘heaty’, anda boleh mengikut salah satu cara yang berikut :
(a) Minum banyak air
(b) Kurangkan pengambilan kepada 25 biji hitam kecil
(c) Minum air garam semasa mengambil Herba Maharani

Harap makluman di atas membantu anda.

FAQ16:

Fanny Says:
June 30th, 2008 at 3:07 pm

just 4 info…..

Hi doc… ingat x pada post saya yang lepas??

———————————————

Kitaran haid saya pada ;
januari - feb = 41 hari
feb - mac = 38 hari (kotak pertama makan maharani)
mac - april= 41 hari (kotak kedua makan maharani)
april - mei = 34 hari (kotak ketiga makan maharani)

———————————————-

bulan ni sy haid lagi.. dan kini amat menggembirakan kerana kitaran period saya semakin baik .. bulan ni kitaran haid saya 30 hari!

so..

januari - feb = 41 hari
feb - mac = 38 hari (kotak pertama makan maharani)
mac - april= 41 hari (kotak kedua makan maharani)
april - mei = 34 hari (kotak ketiga makan maharani)
mei - april = 30 hari (kotak ke 4 sudah sedia untuk dimakan slps period ni..

TQ…

Chinese physician answer:

Fanny,

Terima kasih terhadap balasan anda selepas menggunakan Herba Maharani.

Anda dinasihatkan terus mengamalkan Maharani supaya kitaran haid menjadi tetap dan teratur, di samping menguatkan badan anda. Sebagai peringatan, anda perlu minum banyak air dan memberi perhatian sama ada berlakunya kepanasan badan sewaktu mengambil Maharani (i.e. jerawat tumbuh, sakit kerongkong).

Pada masa yang sama, anda diingatkan supaya mengawal pemakanan & memakai Premium Beautiful supaya membantu anda mengawal masalah berat badan yang dinyatakan dalam email sebelum ini.