Hai-O Online Traditional Chinese Medicine Advice

April 2nd, 2014

Any doubts about your health conditions? Need some advice from our senior Chinese Physician? Just a click to “Comment”, our senior Chinese Physician team is there to help.

The pertinent information herein should not be used during any medical emergency or for the diagnosis or treatment of any serious medical condition. You are strongly advised to consult a doctor for any medical emergency or for the diagnosis and treatment of any serious medical condition.

April 2014

April 1st, 2014

FAQ 1
amri Says:

April 2nd, 2014 at 12:48 am

Doktor nk bertanya masalah tentang kencing beserta keluar mani…adakah ini penyakit..sbb kadang2 bila kencing titisan akhir da lelehan mani….mntak pandangan doctor

Chinese physician jawab:
Chinese physician anggap keadaan ini mungkin berkaitan dengan sesetengah anggota badan yang bermasalah.

Anda dinasihati jumpa Chinese physician untuk diagnosis dan rawatan, maka keadaan ini akan diperbaiki.

March 2014

March 1st, 2014

FAQ 1
RUIS Says:

March 3rd, 2014 at 10:55 am

HI Hai-O Team,
Saya mempunyai seorang anak berusia 5 tahun. saya ingin menambah anak, tp cukup susah kerana period saya tidak stabil. Saya disahkan doktor, saya menghadapi STRESS. Berat badan saya juga bertmbah. Bolehkan saya mkn pil maharani, dlm masa yg sama saya xtau bila period saya akan turun. Dan andai kata saya pregnant, tp saya xsedar yg saya mengandung, saya still mkn pil maharani, adakah ia memudaraktan kandungan saya? Mohon nasihat.

Balasan kami:
Hi Ruis,

Maharani ialah satu ubat traditional untuk menambahkan tenaga dan darah, menyelaras kitaran haid dan mengawal keputihan.

Untuk peredaran haid yang tidak tetap, Anda boleh mula mengambil maharani bila kitaran haid tamat, satu biji sehari, dan makan selama 10-12 hari. Apabila peredaran haid menjadi tetap, anda hanya perlu makan 6 hari sebulan.

Pil Maharani tidak akan memberi kesan kepada kandungan kamu, asalkan kamu berhenti mengambil maharani setelah kamu mendapati mengandung, ia tidak akan mempengaruhi fetus.

FAQ 2
asykin saleh Says:

March 9th, 2014 at 9:01 pm

Saya mempunyai period yg teratur setiap 28hari..tiada keputihan..tiada masalah kesihatan atau kesuburan..itu mengikut ujian kesuburan yg saya buat di hospital pakar.. suami juga sihat..anak pertama saya sudah berusia 7thn dan sehingga belum dpt anak ke2. Saya cuma ada masalah sinus sahaja. Bolehkah maharani membantu utk saya mendapatkan anak ke2…?

Balasan kami:
Hi Asykin,

Antara fungsi-fungsi Herba Maharani adalah:

1) Menyelaraskan kitaran haid yang tidak teratur dan masalah ketidaksesuaian semasa tempoh haid.

2) Melegakan masalah wanita seperti sakit haid dan masalah keputihan.

3) Menambahkan tenaga dan darah.

FAQ 3
Pang Says:

March 3rd, 2014 at 3:41 pm

Dear Dr,

I have a sinus infection for 6 weeks already and my mucus is yellow and greenish with suffering for nose block , i saw a few doctor and take an antibiotic and nasal spray , stop eating chicken , eggs, peanuts and i,m not sleep in aircond room but seems like it’s not helping , what should i do now? Any chinese medicine can cure my sinus , thanks.

Thanks.

Chinese physician answer:
Generally, ordinary Chinese medicine has no ideal treatment for sinus.

You can seek consultancy from Peking TongRenTang at the following address:
1. KL BRANCH
Add: Ground Floor, Sun Complex, Jln Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur.
Tel : 03-2141 7958 / 03-2141 7959
Office hour: 10am-8pm (Monday close)

2.PJ BRANCH
Add: 42, Jln SS2/67, 47300 PJ, Selangor.
Tel: 03-7877 3901/ 03-7877 3902
Office hour: 10.30am-7.00pm

3.Penang Peking Tong Ren Tang
72 & 74, Lebuh Campbell, Georgetown 10100 Penang.
TEL: 04-262 1889 , 04-262 3889 (10AM-8PM)

Kindly contact the relevant branch to make appointment.

The earlier the treatment, the effect will be better.

FAQ 4
AIDA ADAM Says:

March 19th, 2014 at 3:46 pm

Dear Hai-O Physician,
I just turn to be 48 years old. Healthy and do not suffer with any serious sickness. My biggest concern is on my monthly irregular period/mensus. I wish to be pregnant again. Before that I want to have more regular period. How can I get a good circle of period on monthly basis? Please do help me and make my dream come to reality.
Looking forward for your speedy respond.

Chinese physician answer:
If you wish to pregnant again and having problem of irregular menstruation currently, maybe you can consider whether enter menopause or not.

You can seek Chinese physician’s assistant so that they can know your body condition in detail and then provide you appropriated treatment to achieve your aspiration.

FAQ 5
huda Says:

March 24th, 2014 at 12:58 pm

Salam,
Bolehkah saya meneruskan pengambilan herba maharani ketika menjalani rawatan IUI?

Balasan kami:
Since you are undergoing IUI treatment, we suggest that you inform your doctor to seek advice before consuming Maharani.

FAQ 6
pija Says:

March 26th, 2014 at 10:48 am

hai,

saya dah setahun 4 bulan berkahwin dan masih belum mempunyai anak.
period saya datang setiap bulan tapi akan lewat dalam 7-12 hari.
ubat mana yang saya patut makan untuk membuatkan period saya teratur ye?
saya ada consume GLA Complex dari Shaklee (macam Evening Primrose Oil), boleh ke saya consume sekali dengan ubat yang bakal saya ambil dari sini?

tq.

Balasan kami:
Anda boleh cuba Pil Maharani. Pil Maharani ialah satu ubat traditional untuk menambahkan tenaga dan darah, menyelaras kitaran haid dan mengawal keputihan.

Untuk peredaran haid yang tidak tetap, anda boleh mula mengambil pil maharani bila kitaran haid tamat, satu biji sehari, dan makan selama 10-12 hari. Apabila peredaran haid menjadi teratur, anda hanya perlu makan 6 hari sebulan.

February 2014

February 1st, 2014

FAQ 1
Masnira Ali Says:

February 1st, 2014 at 4:20 pm

Saya telah menjalani minor DNC utk masalah jangkitan pada rahim akibat pemakaian IUCD dan telah memasang marina. Saya mengalami pendarahan yang tidak berhenti sehingga sekarang. Saya dh buat follow up Katanya normal. Bolehkah maharani dapat membantu.

Balasan kami:
Maharani ialah satu ubat traditional untuk menambahkan tenaga dan darah, menyelaras kitaran haid dan mengawal keputihan. Maharani tidak boleh dimakan pada masa datang haid. Untuk keadaan anda, saya mencadangkan kamu mendapatkan second opinion daripada doctor lain jika anda khuatir pendarahan itu disebabkan DNC yang dijalankan, dan keadaan pendarahan agak membimbangkan.

FAQ 2
alia Says:

February 3rd, 2014 at 4:40 pm

Hi doc…saya sedang b’usaha untuk mendptkn ank ke-2.ank yg pertama sekarang berumur 5thn.selepas mengambil pil maharani selama 9 hari, (selepas kering darah haid) sy dapati ada cairan coklat yg keluar.soalan sy:
1) bolehkah sy terus mengambil pil maharani?
2) bolehkah sy bersama suami?
Tq doc.

Balasan kami:
1. Cairan coklat itu mungkin adalah haid yang tidak dikeluarkan semasa period , kamu boleh ambil maharani selepas haid bersih sepenuhnya.

2. Tidak digalakkan bila haid tidak bersih sepenuhnya.

Anda dinasihatkan untuk berjumpa doctor untuk mendapatkan maklumat yang lebih lanjut.

FAQ 3
dayang Says:

February 4th, 2014 at 4:04 pm

hai, saya dh mempunyai anak 4, tapi sebelum ne saya ada mengambil pil diet dan sekarang saya merancang untuk hamil,anak saya yg ke-4 pun dh umur 2 tahun lebih tetapi sampai sekarang saya x hamil lg..sebelum ne saya rasa perut saya panas tetapi semenjak saya minum air kacip fatimah perut saya sejuk…apa yg perlu saya buat untuk hamil..

Balasan kami:
Untuk soalan anda, dinasihatkan berjumpa doctor untuk mendapatkan nasihat yang lebih lanjut.

FAQ 4
linda Says:

February 5th, 2014 at 4:56 am

Hello..saya nak tanya..dimana saya boleh beli herba maharani ini?dan berapa harganya..sekian terima kasih.

Balasan kami:
Herba Maharani dapat dibeli di Hai-O Marketing, cawangan dan stockist di seluruh Malaysia. Di bawah adalah senarai stockist:

http://hai-omarketing.com.my/contact-stokist.asp

Harga untuk WM – RM 88.00, EM – RM 89.00

FAQ 5
Rayyan Says:

February 5th, 2014 at 11:06 pm

Hi;
Sya keliru yg mana satu ‘Ming Zhu Bai Feng Wan’ Dan ‘Tong Rentang Te Zhi feng Wan’? Setahu sya salah satu darinya ada status halal dan satu lg tidak. Adakah yang dipanggil pil maharani itu yg halal?

Balasan kami:
Sebenarnya, kedua-dua produk mempunyai fungsi yang agak sama, hanya ramuan dalamnya ada sedikit berbeza.

Tong Rentang Te Zhi feng Wan juga dipanggil Pil Maharani, ia merupakan produk yang HALAL.

Ming Zhu Bai Feng Wan mengandungi herbal tambahan seperti Ginseng dan cordyceps.

FAQ 6
Louisse Says:

February 6th, 2014 at 2:31 pm

Good Day doctor,

I’m 29yo this year, married and had a stillbirth (6 months ) last November 2013, I’ve undergone chinese confinement and I had hyperthyroid, currently taking medication PTU as I wish I could get pregnant again. But I do not sure whether my body and uterus (internal Qi) is suitable to get baby again, though my previous check up with doctor, they mentioned my uterus is alright. Can I take the Bai Feng Wan together with my thyroid medication and how can I improve my body condition so that I can get pregnant again? Thank you

Chinese physician answer:
You have the opportunity to get pregnant again as long as your uterus is alright as per doctor said.

However, you are taking medication PTU currently so have to consult the attending doctor first.

For Chinese medicine, you are advised to seek Chinese physician for diagnosis and physical conditioning so that you have a good body to conceive.

Chinese physician will give you the most appropriate method of treatment and prescription according to your body condition so that you can improve your physical condition quickly.

Chinese medicine and Western medicine must be separated by 1 ½ - 2 hours to take, do not consume in the same time.

FAQ 7
zulfakri Says:

February 7th, 2014 at 9:44 pm

i would like to ask do you have any recomendation for my Problenm which is hair loss in the middle of my head..i think because i had a bad stress a month ago..beside that my scalp also oily.i hope yo can help.me to gain my confident back because i still student.and my age only 20 years old

Chinese physician answer:
You can try to take Xiao Yao Wan (逍遙丸, 4 pills each time, 3 times daily) + Hai-O Cordyceps capsule (1 capsule morning & evening).

However, the most important thing is relieve stress in proper way, try to relax, exercise and keep good sleeping & living habits.

FAQ 8
sangkar Says:

February 17th, 2014 at 12:43 pm

tak benih dalam seprma ad ubat tak?

Chinese physician jawab:
Jika anda diuji beberapa kali dan disahkan 100% langsung tiada sperma dalam air mani, keadaan ini dikenali sebagai kemandulan.

Minta maaf, tiada ubat yang sesuai untuk keadaan ini.

FAQ 9
maz Says:

February 25th, 2014 at 4:24 pm

hi.. sy nak tanya bolehkah orang yang menghadapi pcos dan fibroid mengambil pil maharani? dan bagaimana cara pengambilannya?

Balasan kami:
Hi, Kami tidak menggalakkan pengambilan pil maharani untuk orang yang menghadapi pcos dan fibroid. Kamu dinasihatkan merujuk kepada doctor atas keadaan kamu.

January 2014

January 2nd, 2014

FAQ 1
nadia Says:

January 5th, 2014 at 12:25 am

hai. saya baru sahaja membeli pil maharani. period saya tidak normal. saya tak boleh nak agak bila ia akan keluar. so bila saya bole mula makan pil ni?

Balasan kami:
Hi Nadia,

Kamu boleh makan pil maharani bila kamu tidak datang period, berhenti mengambil maharani jika period datang. Untuk masalah kitaran haid yang tidak tetap, kamu boleh mengambil 1 biji bola putih (dalamnya mengandungi 50 biji pil hitam kecil) setiap hari selepas kitaran haid dan berterusan untuk 12 hari. Minum air yang cukup semasa mengambil maharani untuk mendapat kesan yang terbaik.

FAQ 2
jeaneni Says:

January 29th, 2014 at 12:57 pm

saya menghidap leucoderma/vitiligo lebih kurang setahun setengah tahun dan berumur 29 tahun.saya masih mengambil rawatan hyperthyroid dan pihak klinik masih memberi ubat carbimazole kerana FT4 saya belum stabil.masalah vitiligo saya semakin serius.ia cepat merebak terutama di kedua-dua belah jari kiri dan kanan,kedua-dua belah ketiak dan mulut.adakah apa-apa herba yang sesuai untuk saya ambil?saya amat menghargai pertolongan doktor.

Chinese physician jawab:
Penyakit Leucoderma/vitiligo anda telah semakin serius dan merebak, jika anda ingin cuba herba atau perubatan tradisonal cina untuk rawatan, anda dinasihati jumpa Chinese Physician dulu untuk mendapat bantuan dan diagnosis. Chinese physician akan memberi rawatan yang sesuai mengikut keadaan anda.

Rawatan memerlukan masa dan kesabaran, dengan ini keadaan anda baru boleh dikawal dan pemulihan beransur-ansur.

Selain itu, anda perlu meneruskan rawatan doctor juga.

December 2013

December 1st, 2013

FAQ 1
Miss Tong Says:

December 2nd, 2013 at 3:56 pm

Hi, may i know when is the best time to consume Ming Zhu Bai Feng Wan? Should be right after menstruation? To be taken early morning before breakfast or is ok to take before going to bed at night? How long should i take per bottle after menstrual? Kindly advise the best time to consume. I have trying to conceive for 2 years and have irregular period ranging from 35 - 50 days. I have been seeing doctor for thorough checkup and have been diagnosed with very mild PCOS. I hope by consuming Ming Zhu Bai Feng Wan can regulate my period.

Chinese physician answer:
The best time to consume MingZhu Bai Feng Wan is after menstruation. Generally, one bottle per day for 5 days.

If you have irregular period then you can take MingZhu Bai Feng Wan every morning and evening, one bottle each time for 14 days. 3 months for a course (Please stop the formula during menstruation). If body feels heaty or dry throat then you are advise to reduce the dosage or stop.

Please stay away from fried food and drink more water.

FAQ 2
aini niniey Says:

December 7th, 2013 at 1:28 pm

hai! saya ada masalah datang bulan..period saya tak tetap pada setiap bulan.kadang2 sebulan hanya 3hari saja period saya..pernah 6bulan saya tak da period ..saya pergi klinik kerajaan dan selepas makan ubat period saya 7hari ,itu kali pertama period saya 7hari,saya berumur 19tahun dan bakal berkahwin..adakah disebabkan hal ini saya akan susah mengandung..mohon penjelasan.

Balasan kami:
Untuk masalah datang bulan, mungkin kamu boleh cuba produk Te Zhi Bai Fong Wan (Maharani), antara fungsinya termasuk:

1) Melancarkan peredaran darah.

2) Menyelaraskan kitaran haid yang tidak teratur dan masalah ketidaksesuaian semasa tempoh haid.

3) Melegakan masalah wanita seperti kedatangan haid yang tidak tetap, sakit haid, masalah keputihan dan mengaktifkan hormon tubuh.

4) Menyihatkan tubuh badan, mengurangkan keletihan.

5) Menyuburkan badan selepas bersalin.

FAQ 3
zurina Says:

December 8th, 2013 at 11:29 am

Dear Dr.

I have a problem same with few people who comment on your wall.
My palms and feet always sweating. This problem happen since i was a kids, and now i’m 20. it’s hard to do a writing or shacking hand with people around. This situation always make me stress and shame of my self. My Chinese friend ever talk about getting a traditional Chinese medicine to overcome my problem. on previous feedback you write on your wall mention about cord..pills, sorry i don’t remember. can i just get it from you or any suggestion where i can get the pills? i’m living in Wilayah Persekutuan Labuan to futher my study, so i hope you can help me solve my problem. tq.

Balasan kami:
Yes, you can online purchase the Cordyceps capsule via http://mall.hai-o.com.my.

If you would like to visit our chain store, below are the nearer address for your reference:
1.Hai-O Raya Berhad (1 Borneo Branch)
Lot NO.C-609, Concourse Floor,
1 Borneo Hypermall, Jalan Sulaiman,
88400 Kota Kinabalu, Sabah.
(T) +6088-485662 (F) +6088-485662

2.Hai-O Raya Berhad (Kuching Branch)
No.202, Jalan Padungan,
93100 Kuching, Sarawak.
(T) +6082-419354 (F) +6082-419354

3.Urmas Chainstore Sdn Bhd (Miri Franchisee)
Lot 749, Ground Floor,
Jalan Merpati,
98000 Miri, Sarawak.
(T) +6085-417749 (F) +6085-417749

FAQ 4
olive Says:

December 20th, 2013 at 7:30 am

Hi
Saya mempunyai kitaran haid yang tidak teratur iaitu selang 35-45 hari dan ingin mengandung. Saya telah mencuba mingzhu bai feng wan selama 3hari selepas haid bersih. Pada masa yang sama saya memakan ubat sakit telinga yg diberikan Dr. Masalahnya selama 3hari semasa mkn mingzhu baifeng wan ada keluar sedikit lendir coklat sepert darah . Bolehkah saya teruskan memakan produk ini? Dan dapatkah produk ini membantu untuk hamil?

Chinese physician jawab:
Ya, anda boleh terus memakan produk ini.

Bagi orang yang bertubuh badan lemah dan takut sejuk, produk ini akan menguatkan badannya dan membantu untuk hamil.

FAQ 5
Mr Tan Says:

December 29th, 2013 at 10:14 pm

Hi Sir / Mdm,

I’ve been consulting Prof Jiang Cai Yun (under Sanjiu Hai-O, Plaza UE3) for some years and she was really a great doctor.

However, when I went to the Hai-O outlet again last week I discovered it was closed down and I could no longer reach Prof Jiang.

May I know where is Prof Jiang as well as my medical records with Sanjiu Hai-O now?

If possible, could you let me know Prof Jiang’s new contact number?

Thanks.

Chinese physician answer:
Sorry to tell you that Prof Jiang is no longer in Malaysia. She went back to China few years ago. We do not have any contact of her.

Yes, Sanjiu Hai-O closed down for years.

If you really need Chinese physician’s assistance, you can seek consultancy from Peking TongRenTang at the following address:
1. KL BRANCH
Add: Ground Floor, Sun Complex, Jln Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur.
Tel : 03-2141 7958 / 03-2141 7959
Office hour: 10am-8pm (Monday close)

2.PJ BRANCH
Add: 42, Jln SS2/67, 47300 PJ, Selangor.
Tel: 03-7877 3901/ 03-7877 3902
Office hour: 10.30am-7.00pm

November 2013

November 1st, 2013

FAQ 1
lynda wong Says:

November 6th, 2013 at 2:20 pm

hi, my name is Lynda. I am very worried lately because my hair is falling out. i’m not on any prescription medicines but I take vitamins and supplement. I used to shampoo my hair everyday but not anymore. what do you think should I do? thanks a lot if you answer my concerns

Chinese physician answer:
You can take Shou Wu Pian(首烏片)+ Cordyceps Capsule(冬蟲夏草丸). Both need to follow the instruction and take 50% of dosage, it is helpful.

FAQ 2
maz Says:

November 27th, 2013 at 4:32 pm

sya memiliki kitaran haid y tidak teratur & sudah hampir setahun tahun tidak datang haid. sya baru saja memulakan pengambilan pil maharani. setelah pengambilan pada hari kedua, saya mengalami haid tetapi dengan hanya kadar y sdikit ‘brownish spot’. Bolehkah sya teruskan pengambilan maharani atau berhenti buat smentara waktu?

Balasan kami:
Hi Maz,
Kamu harus berhenti makan pil sebab datang haid, boleh sambung makan pil lagi pada bulan depan. Cara pengambilan maharani untuk keadaan kamu, mengambil 50 biji hitam (satu bola putih) setiap hari selama 20 hari berterusan sebagai satu rawatan. Namun, jika terasa panas badan yang tidak menyelesakan, kurangkan pengambilan menjadi separuh (25 biji hitam). Minum banyak air putih juga. Kamu juga perlu jumpa doctor atas masalah kamu.

FAQ 3
ooi kwai wah Says:

November 5th, 2013 at 1:54 pm

I have gastritis and heartburn, and GERD.
PLs advise

Chinese physician answer:
You can try to take Hai-O Digest –Plus Meal(海鷗健胃保健餐). Please start with small amount (one tablespoon) and then increase gradually. It can enhance the function of digestive system, and good for your situation.

If your situation is more serious, you can consult Chinese physician and undergoing treatment.

October 2013

October 2nd, 2013

FAQ 1
Lee Says:

October 3rd, 2013 at 11:32 am

Hi, my name is Lee and I’m 34 years old female. I have headaches occasionally since I was a teenage. But recently when I have headaches, sometimes I have this dull pain around the eyeballs. And the headaches, sometimes it affects the right side of the head more and sometimes the left side. And sometimes the nerves at the back of the neck feel tensed too.
May I know what can I take to treat this? Thanks very much.

Chinese physician answer:
If you have a record of headache for years, and it becomes severe lately then you are advised to seek Chinese physician’s consultation. Your situation will be improved after diagnosis, prescribe treatment and acupuncture etc.

Please take note: The earlier the treatment, the sooner the improvement.

FAQ 2
Dyna Says:

October 10th, 2013 at 9:41 am

hai,

saya 29 thn. mempunyai 2 orang anak berumur 3 & 2 tahun. saya tidak mempunyai masalah period, cuma kadang - kadang lewat seminggu. ( tidak selalu ). biasanya period saya ok. recently saya mengambil maharani bai feng wan, 6 biji selepas period saya. dan second month my period belum lagi datang. ( lewat beberapa hari). sebelum itu saya pernah ambil ming zhu bai feng wan dan juga mempunyai masalah yang sama. iaitu period saya akan lambat datang. saya mengambil bai feng wan untuk kesihatan dalaman. adakah ini bermakna ia tidak sesuai untuk saya? everytime saya mengambil bai feng wan saya perasan period saya akan lambat. kenapa?

Balasan kami:
Biasanya jika period lewat beberapi hari bukan masalah yang besar, anda boleh terus mengambil maharani.

FAQ 3
Michelle Foo Says:

October 4th, 2013 at 6:10 pm

i have 2 queries

1) What is the best time to consume Hobo Weisgon? Is there a BEST time to drink it?

2) Could you please advise a better way to take MingZhu Gai Feng Wan? No matter how or what, its still very heaty!

Chinese physician answer:
1. Generally, the best time to consume Honbo Weisgon is morning session and the best way to consume is with empty stomach. You have to drink at least 1.6 litre of water daily and keep away from spicy food to optimal the bowel detoxification effect.

2. The better way to take MingZhu Gai Feng Wan is in accordance with the constitution individual and menstrual status then determine the dosage. For who in time period, normally they take 1 bottle per day for 5 days after menstruation. You can also take 1 bottle per night or ½ bottle each day & night.

If your body is easier to get heaty then you are advised to consume some bird’s nest, honey, herbal tea or Honbo Neutro Lite (康堡清補靈). If you still feel heaty then please reduce the dosage taken.

FAQ 4
khairul asraf Says:

October 12th, 2013 at 2:44 pm

Hello… sy ad penyakit buasir. Baru-baru ini penyakit ini kerap datang. Sebulan sekali saya pasti akan menderita. Saya telah mengambil ubat daflon yg dibekalkn hospital.tapi seperti tidak mndatangkn kesan apa-apa. Semakin hari semakin bengkak. Dan adakalanya berdarah. Sekarang juga saya mengunakan ubat krim yg dibeli di sengsei (mayinglong ointment). Ada ubat lain yg lagi mujarab selain ubat hospital dan krim td. Terima kasih.

Chinese physician jawab:
Anda perlu mendapat nasihat daripada doctor. Jika situasi anda agak serius, anda harus mempertimbangkan pembedahan.

Ubat dan ubat krim hanya dapat meringankan penyakit anda sahaja.

Anda juga perlu mengelakkan makanan yang pedas dan goreng , dan cuba makan makanan yang sihat kerana ia akan membantu.

Selain itu, anda boleh menziarahi Chinese Physician dan cuba ubat herbal Cina.

FAQ 5
KC Says:

October 15th, 2013 at 4:41 pm

Hi,

I’m Age 28, working and part time student.

At night, when I sleep I will have a lot of dreams and recently I also easily fall sleep whenever I’m even though I have slept for 7-8 hours a day. And my upper right of back neck always feel not comfort and pain when i closed mine eyes to have rest.

May I know what can I take to treat this?

Currently I consumed 野山泡参田七丸 one capsule for every two or three days. Does it help me? I not able to consume two capsule as I have nose bleeding often.

Thanks very much.

Chinese physician answer:
If your upper right of back neck always feel not comfort and pain, it means you might have the problem of blood circulation.

We suggest you go for medical check-up to understand your body situation.

Of course you can also seek the help of Chinese Physician because acupuncture has a good effect.

野山泡参田七丸 is good for refreshing Qi and blood circulation. But if your situation is serious, then you are advised to see Chinese Physician.

If you have a problem of nose bleeding often then try to consume herbal medicine cause it is helpful or try to seek the assistance from Chinese Physician.

September 2013

September 2nd, 2013

FAQ 1
Jannifer kong Says:

September 18th, 2013 at 6:56 pm

I have asthma and sinus, I am 52 years old. My asthma conditions is quite bad and am on PREDNISOLONE, SINGULAIR and AERIUS to control my asthma and sinus.
I would like to know the recent products of yours TIGER MILK MUSHROOM can help me? Or would you recommend any thing that is for asthma?
Thank you very much

Chinese physician answer:
Yes, Tiger Milk Mushroom could be a natural alternative and complimentary treatment for asthma and sinus problem. you can consume Tiger Milk Mushroom while taking your concomitant medication at 2-3 hours apart. You can take Tiger Milk Mushroom 1-2 capsules twice a day. Do drink plenty of water at the first few days.

It is advised to take at least 1 course which is 30 days, recommended 3 course(s) for optimal results. A good rule is to continue using the product at maintenance dosage (1 capsule per day). TIGERUS™ Tiger Milk Mushroom works best when used regularly to support your body’s overall health.

FAQ 2
Eileen Says:

September 7th, 2013 at 3:31 pm

Hi,

I am diagnosed with glaucoma, is on latandrops at night and artificial tears( eye drops - without preservative) during the day. but my eyes are still very dry. Is Qi Ju Di Huang Wan teapils suitable for me?

Chinese physician answer:
Yes. You can take Qi Ju Di Huang Wan teapils, it is good for dry eyes.

Meanwhile, you can try Bird’s Nest because it can nourishes the Yin, taking on a regular basis will help your situation. Thanks.

FAQ 3
san Says:

September 19th, 2013 at 11:12 am

Doktor,

BAYI SAYA BERUMUR 5 BULAN DAN MENGALAMI PELUH YANG SANGAT SERIUS DI BAHAGIAN TAPAK KAKI. TAPAK KAKI BAYI SAYA SEJUK DAN BERPELUH. ADAKAH INI SATU PETANDA PENYAKIT? DAN ADAKAH TERDAPAT HERBA CINA YANG DAPAT MEMBANTU MASALAH BAYI SAYA?
TERIMA KASIH

Chinese physician jawab:
Pertama, anda perlu memastikan kaki bayi anda tidak terseliuh kerana ia akan menyebabkan dia menangis dan berpeluh sejuk tanpa sebab.

Jika bukan sebab-sebab di atas, anda boleh memberi dia mengambil Cordyceps Capsule (冬蟲夏草丸) apabila umurnya lebih kurang 9 bulan. ½ biji setiap hari, 4 hari berturut-turut dan kemudian berhenti selama 7 hari.

Selepas itu, bagi dia mengambil ½ biji setiap hari lagi, 4 hari berturut-turut. Pengambilan sebegini berulang 3 kali dan ia akan membantu keadaan anak anda.

Anda juga perlu memeriksa berat badannya adakah dalam julat yang normal. Jika lebih rendah, anda dinasihati membawa anak anda ke klinik untuk pemeriksaan.

August 2013

August 1st, 2013

FAQ 1
Aminah Says:

August 2nd, 2013 at 4:50 pm

Anak saya tela mula mengambil Te Zhi Bai Feng Wan tiga hari selepas bersih haid, 20 biji sehari (10 selepas berbuka puasa & 10 biji sewaktu sahur). Selepas 3 hari mengambil pil dia mula mengalami ‘discharge’ kehitaman yang agak banyak (kena guna panty liner yang tebal) sehingga kini.
Adakah dia perlu berhenti mengambil pil? Adakah ini normal?

Balasan kami:
Dear Aminah,
Menurut TCM kami, ini mungkin disebabkan kepanasan selepas menggunakan Te Zhi Bai Feng Wan. Kamu boleh mengambil pil ini dengan meminum air yang banyak supaya mengurangkan kepanasan badan. Kalau disebabkan bulan puasa kamu tidak dapat minum air, kamu boleh cuba mengambil herba ini selepas bulan puasa.

FAQ 2
Ann Says:

August 2nd, 2013 at 8:40 pm

Hi…saya telah mengambil pil maharani sejak beberapa mggu yg lalu akibat daripada haid saya yg sering lewat…walau bagaimana pun, sa telah didapati mengandung beberapa hari yg lalu. Adakah pil maharani memberi kesan kepada kandungan saya?mungkinkah saya akan mengalami keguguran di awal kehamilan saya ini akibat daripada pengambila pil maharani?

Balasan kami:
Pil Maharani tidak akan memberi kesan kepada kandungan kamu, asalkan kamu berhenti mengambil maharani setelah kamu mendapati mengandung, ia tidak akan mempengaruhi fetus. Sekian.

FAQ 3
Anny Says:

August 14th, 2013 at 7:59 pm

Saya dari Sabah. Adakah TCM Hai-O Online klinik di Kota Kinabalu?

Thanks.

Balasan kami:
Minta maaf, kami tiada TCM klinik (Tongrentang) di kota kinabalu. Ia hanya boleh dapat di Penang, KL dan Petaling Jaya.

FAQ 4
Ad Sein Says:

August 24th, 2013 at 9:00 pm

mana2 Chinese Physician atau Hai-O sahaja?

Chinese physician jawab:
Ya, mana-mana pun boleh.

Berikutnya adalah alamat Peking TongRenTang untuk anda rujukan:
1. KL BRANCH
Add: Ground Floor, Sun Complex, Jln Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur.
Tel : 03-2141 7958 / 03-2141 7959
Office hour: 10am-8pm (Monday close)

2.PJ BRANCH
Add: 42, Jln SS2/67, 47300 PJ, Selangor.
Tel: 03-7877 3901/ 03-7877 3902
Office hour: 10.30am-7.00pm

3.Penang Peking Tong Ren Tang
72 & 74, Lebuh Campbell, Georgetown 10100 Penang.
TEL: 04-262 1889 , 04-262 3889 (10AM-8PM)

FAQ 5
Ad Sein Says:

August 30th, 2013 at 4:32 pm

ada di Negeri Sembilan?

Chinese physician jawab:
Minta maaf. Tongrentang tidak dapat di Negeri Sembilan tetapi anda boleh mengunjungi mana-mana klinik perubatan Cina yang berdaftar. Terima kasih.